Вибір і установка батарей (радіаторів) опалення

 Вибір і установка батарей (радіаторів) опалення

Серед розмаїття систем опалення самий звичний спосіб обігріву приміщення по праву належить радіаторів. З наявністю правильних і справних батарей опалення в приватному будинку легко підтримувати потрібну температуру, не залежати від комунальної котельні, погоди і термінів опалювального сезону. Такий же ефект принесе заміна батареї опалення в будь-якій квартирі, незалежно від року побудови.

Щоб зробити в своєму будинку тепло, рекомендується визначитися з параметрами батарей, способом підключення, місцем установки (заміни) і варіантом виконання цієї роботи. Почнемо з останнього пункту: можна довірити справу професійному сантехніку. Тому що майстер правильно підрахує, допоможе підібрати і зробити схему підключення, надасть гарантію на свою роботу. Переходьте в розділ пошуку, де швидко знайдеться потрібний виконавець. Другий варіант - це вибрати спосіб установки радіатора опалення своїми руками. Тут знадобиться бажання, вмілі руки і трохи корисної інформації, з якою ми ділимося нижче.


Зміст :


Параметри батарей

За матеріалом виготовлення

  • Біметалічні радіатори - міцні, з відмінною тепловіддачею. Добре витримують корозію і перепади тиску в системі опалення. Однак, теплові біметалічні батареї мають один суттєвий недолік - висока ціна.
  • Сталеві - мають середній показник тепловіддачі і вартість. Різноманітні в дизайні. Відносно невелика маса.
  • Чавунні - довговічні (служать до 50 років), стійкі до перепадів тиску, зносу та корозії. У них висока тепловіддача. Велика вага. Вимагають щорічної прочищення.
  • Алюмінієві - легкі. Алюміній має хорошу тепловіддачу. Лаконічний дизайн, що вписується в будь-який інтер'єр. Але сприйнятливі до гідроударів і хімічного складу води.

виды радиаторов по материалу изготовления

Точки монтажу

Правильна установка радіаторів опалення включає фактор розташування. Наприклад, вікна - це джерело тепла. Якщо встановити батарею під вікном, холодне повітря, здатне проникати всередину , не буде опускатися по стіні і далі поширюватися по підлозі.


Важливо! Розмір батареї має значення - він повинен становити не менше 70% ширини вікна.


Прості правила установки радіаторів свідчать, що їх розташування регулюється точно по центру. Відступ від стіни має становити близько 3 - 5 см; відстань до площини підлоги не менше 10-12 см, а до підвіконня - від 5 см і вище.

Не рекомендується ставити масивне підвіконня і навішувати щільні штори - це заважає нормальному току тепла, виникає ризик появи конденсату.



правила размещения радиатора


З тих же міркувань в приватних будинках роблять монтаж батарей опалення біля дверей: максимально ближче до входу і у відкритому доступі. Ховати радіатори в ніші, навішувати на них декоративні екрани, накривати покривалами, м'яко кажучи, недоцільно і небезпечно. Для зниження температури існують терморегулятори - крани на батареї опалення. З їх допомогою регулюється подача або повне перекриття тепла.


Бажано! Щоб уникнути накопичення повітря, відрізок труби, що підводить до батареї, повинен бути встановлений під невеликим нахилом, спрямованим в бік енергоносія (приблизний розрахунок: 1 м трубопроводу нахилений на 0,5 - 1 см).


Інші зони розташування батарей: панорамні вікна, веранди, засклені балкони, кути зовнішніх стін, санвузли, передпокої, коридори, побутові підсобні приміщення.

За тепловою потужністю

На вибір батарей опалення впливає їх потужність. Правильний розрахунок зазвичай робить фахівець, який займається установкою батарей, або продавець магазину. Також обрати потрібний вид радіатора, розрахувати кількість, зібрати комплектуючі можна в нашому новому розділі «Матеріали». Тут зібрані продавці, готові постачати товар з усіх куточків України. Якщо вже дуже хочеться, зробіть прорахунок самостійно. В інтернеті є безліч формул, від простих до складних, з урахуванням поправок і факторів: якості вікон, площі, стін, кліматичної зони, поверховості та ін.



мощность радиаторов

При установці батарей опалення інструкція або заводський паспорт також допоможе дізнатися технічні дані теплової потужності того чи іншого виробу.


Способи підключення батарей

  • Продовжуючи тему як правильно встановити батареї опалення, переходимо до пункту схеми підключення труб і батарей. Вони будуть ідентичні для всіх - неважливо, виконується монтаж алюмінієвих радіаторів або біметалевих.
  • Діагональна (перехресна) схема - теплоносій подається з одного боку верхнього патрубка, а з іншого боку знизу розташована обратка. Її вважають найбільш продуктивною в ККД: тепло розподіляється рівномірно, рухаючись зверху вниз, заповнюючи всю площу радіатора. Тепловтрати до 2%. Недолік - при необхідності зняття батареї потрібно відключення системи центрального опалення. Рекомендується для радіаторів з 12 секціями і більше.
  • Одностороння (бічна) схема - розташовані подача теплоносія зверху, а віддача знизу з одного боку. Якщо встановити навпаки - ефективність впаде на 10%. Якщо тепло буде поширюватися менш рівномірно, фахівці радять додати подовжувач протоку води. Зручний монтажний спосіб. Підходить для невеликої кількості секцій, до 10.
  • Нижня і сідельні схеми - дуже естетичне рішення, оскільки вхід і вихід розташовані в одній точці (нижня) або ж внизу з обох сторін (сідельні). Виконуючи монтаж радіатора опалення за такою схемою деякі майстри ховають труби під плінтуси. Однак є відсоток тепловтрат (до 20%) і потрібно високий тиск. Але є плюс - в разі ремонту немає необхідності втручатися в роботу всієї системи завдяки вентилям, розташованим перед і після радіатора.

схемы подключения радиаторов


На вибір як встановити радіатори опалення і за якою схемою, вплине тільки тип системи опалення:

  • однотрубна (поширений в багатоквартирних будинках) - теплоносій, який поступає та охолоджує, рухається по одному контуру (трубі), в порядку підключення опалювальних приладів.
  • двухтрубная (труба подачі і труба обратки) - охолоджений теплоносій для подальшого нагріву переміщається по окремій трубі.
  • Променева - до кожного радіатора від колектора йде пара труб подачі і обратки.

Приступаємо до монтажу радіатора


Коли теорія закінчена, переходимо до практичної частини: як встановити радіатор. Почнемо з підготовки інструментів. Крім кранів, вентилів, клапанів і терморегуляторів, необхідні перехідники (для з'єднання муфт, сгонов). Також знадобляться кронштейни і куточки (для кріплення батарей на стіну), а ще для однотрубного контуру байпаси - перемички, які монтуються між лініями трубопроводу.


Важливо! Якщо є можливість, краще заховати труби теплосистеми в стіни або їх покриття. Назовні виводимо тільки кінчики труб з різьбленням.


Труби з'єднуються зварюванням (сталеві труби), паянням (труби з поліпропілену), обпресуванням (труби із зшитого поліетилену ПЕХ або металопластикові) або різьбовим складанням. Шви першого варіанту більш надійні, а другого чутливі до механічних навантажень. Але термін служби та рівень прогріву в обох випадках однакові


работы по монтажу радиатора


Порядок установки батарей наступний:

  • На стіні позначаємо мітки - точне місце кріплення кронштейнів (їх кількість залежить від габаритів батареї). Пам'ятаємо про невеликий кут (цей наступний пункт пропускаємо, якщо мова йде про підлогове кріплення).
  • Встановлюємо кронштейн - висвердлюємо отвір, фіксуємо дюбелі і кріпимо кронштейни. Щоб переконатися в їх надійності, натисніть на них своєю вагою. До речі, для батарей випускають спеціальні кріплення з різьбою, які вкручуються в дюбель.
  • Після чого збираємо батарею з усіма комплектуючими.
  • Від'єднавши частину з нарізним сполученням, обмотуємо паклею з масляною фарбою, ущільнювальною пастою або ФУМ-стрічкою. Обмотка робиться у напрямку різьби. Потім надівається гайка і конструкція вкручується: спочатку руками, потім за допомогою ключа. Аналогічно монтуються всі крани і заглушки.
  • У перехідник вкручуємо відведення повітря, він же кран Маєвського - в тому місці, де труба з'єднується з теплоносієм.
  • Де не збігається діаметр труб подачі і відведення води з патрубками труб використовуємо перехідники (вони йдуть в комплекті для підключення).
  • Далі встановлюємо шарові або термостатичні крани.
  • Садимо радіатори на кронштейни і підключаємо труби з теплоносієм до радіатора. Спосіб залежить від фітингів і матеріалів труб.
  • Тестуємо роботу - дуже повільно відкручуємо вентилі для подачі теплоносія (як правило, заповнюємо радіатор з обратки і стравлюваємо повітря за допомогою крана Маєвського). Процедуру відведення повітря необхідно повторити протягом першої доби з моменту запуску системи, якщо радіатор холодний або не повністю прогрівається.
  • Робиться опресовування - перевірка на випробування тиском. Тут бажано викликати сантехніка, який має відповідний прилад.


Важливо! В процесі установки алюмінієвих радіаторів, біметалевих та сталевих не знімайте з секцій пакувальну плівку, щоб потім не довелося відмивати їх.


Завдяки нашій інформації кожен зможе встановити або змінити будь-яку батарею. Або ж просто щоб проконтролювати роботу фахівця, якому довірили монтаж батарей опалення.

29.03.19
Переглядів: 1986