Види теплових насосів для опалення заміського будинку

 Види теплових насосів для опалення заміського будинку

Будь-яке житло потребує додаткового обігріву, для того, щоб в ньому було комфортно перебувати людині, навіть в дуже холодну погоду. Джерелом енергії може бути тепловий насос, який нагріває рідину. Вода, необхідної температури пересувається по системі опалення всього будинку. Теплові насоси дуже поширені в Європі і з кожним роком вони стають популярнішими і в Україні.

Теплові насоси - це альтернативне джерело видобутку енергії, за допомогою якого, не завдається шкоди навколишньому середовищу.


Види теплових насосів

За типом передачі енергії можна виділити наступні види теплових насосів:

  1. Компресійні, які при своїй роботі стискають і розтискають циклом теплоносій, виділяючи при цьому тепло. Даний тип включає в себе сам компресор, розширювач, а також конденсатор і випарювач. Він є найпростішим видом теплових насосів і тим самим дуже популярним для обігріву заміських будинків.
  2. Абсорбційний насос використовує в своїй роботі такий абсорбент як хладон, який підвищує його ефективність.

За джерелом тепла насоси можна розділити на геотермальні, повітряні, а також ті, які працюють на вторинному теплі. При першому варіанті в якості джерела енергії виступає грунт або вода, при другому варіанті - повітря. Вторинне тепло можуть віддавати як забруднені вода і повітря, так і каналізаційні стоки.

Теплові насоси також можуть відрізнятися один від одного вхідним і вихідним теплоносієм. За цими параметрами розрізняють: повітря - повітря, повітря - вода, вода - повітря, вода - вода, лід - вода, грунт - вода.

Перед тим, як вибрати той чи інший варіант всієї системи необхідно провести дослідження території, на якій вона буде встановлена. Тільки після цього можна точно сказати, яке джерело тепла буде найбільш оптимальним і ефективним варіантом. Якщо поруч з заміським будинком є яка-небудь водойма, то простіше використовувати саме її. Якщо ділянку без водойми і знаходиться в тому місці, де не дме сильний вітер, то в даному випадку, залишається використовувати тільки грунт.

Застосовуватися тепловий насос може там, де установка інших приладів або заборонена або буде дуже дорого обходиться. Дуже важливо вибрати саме такий тепловий насос, який буде віддавати тепла більше, ніж споживати електричної енергії на його обробку.

Грамотну установку всієї системи, яка правильно і якісно пропрацює не один рік, потрібно довірити кваліфікованим майстрам по установці повітряного теплового насоса, так як перед самостійним виконанням робіт необхідно вивчити дуже велику кількість різних нюансів. Розміри приладів дуже компактні, що дозволяє не витрачати на їх установку великої площі простору. Єдиним, але істотним недоліком теплових насосів є те, що вони видають рідину в систему опалення будинку з температурним показником максимум лише в 60, а то і в 50 градусів.


Переваги і недоліки використання теплових насосів

До переваг використання можна віднести:

  1. Малі витрати електричної енергії.
  2. Універсальність системи, що дозволяє встановлювати її практично на будь-якій місцевості, навіть в дуже віддалених районах.
  3. Якщо до будинку не підключено електрику, то, в такому випадку, тепловий насос може продовжувати свою роботу як на дизельному, так і на бензиновому варіанті двигуна.
  4. За роботою насоса не потрібно постійно стежити, так як всі його процеси повністю автоматизовані.
  5. Екологічна безпека приладів.
  6. Тепловий насос не перегрівається.
  7. Довгий термін експлуатації.
  8. Даний вид насосів може як обігрівати взимку заміський будинок, так і охолоджувати його в сильну спеку.


Недоліками використання даних приладів можна назвати:

  1. Якщо взимку температура повітря буде нижче 15 градусів, то для якісної роботи теплового насоса потрібна установка додаткового газового, або електричного джерела тепла.
  2. Сам прилад коштує не дуже дорого, але вся система зможе окупити себе не раніше ніж через 5 років.
  3. Якщо система використовує в якості джерела енергії землю, то це може впливати на екосистему.

Тепловий насос дозволяє опалити заміський будинок, якщо там немає навіть електрики. Хоча вся система і дорога, але завдяки довгому терміну експлуатації вона встигне себе окупити і не один раз. Вона безпечна і не вимагає додаткового обслуговування.

08.05.20
Переглядів: 570