Встановлюємо акрилову ванну

 Встановлюємо акрилову ванну

Зміст


Про матеріал

Акрилові ванни швидко завоювали популярність завдяки своєму лаконічному вигляду, часом нестандартних форм дизайну, невибагливості в експлуатації, доступній ціні, а також легкістю матеріалу та монтажу. При акуратному користуванні, її поверхня буде довго залишатися рівною та гладкою. А в разі появи подряпин , їх без особливих зусиль маскують спеціальними засобами. Якщо по всіх параметрах саме акрилова ванна вас влаштовує, значить потрібно брати.


Правильний виробник збере в комплекті все: інструкції, паспорт, запчастини та кріплення.


Акрил гарний тим, що:

  • Пластичний- великий асортимент форм.
  • Легка вага - майстрам легко встановити ванну.
  • Теплий - має велике значення, вода в акрилової ванні остигає повільно.
  • Піддається ремонту - мінус особливості покриття з акрилу в тому, що його легко зіпсувати, але також легко відновити або відреставрувати будь-які ділянки поверхні.

Ванну з акрилу не можна терти жорсткими щітками і мити абразивними засобами, що містять тверді частинки. У догляді потрібна звичайна губка і гель для акрилової сантехніки.


Правильна установка акрилової ванни своїми руками полягає в послідовному алгоритмі. Це - підготовка місця, демонтаж старої ванни, збір кріплень і остаточна установка. Крім цього може згодитися чистка каналізації; вирівнювання підлоги, кута або майданчика, на яку поставлять ванну.


Захистіть вразливу поверхню ванни від сколів і пошкоджень, обмотавши її картоном, пакувальної плівкою чи ганчірками.


Підготовчі роботи. Демонтаж.

Повністю звільняємо приміщення від зайвих предметів і старої ванни. Для робіт знадобиться різний інструмент: молоток, перфоратор, герметик, рівень, розвідний ключ, ізоляційна стрічка, будівельний скотч.

Стартуємо з перекриття води. Потім виносимо колишню ванну і випилюємо стік. Обов'язково слід почистити каналізацію і в розтруб помістити нову гофру. Кожен стік і отвір каналізації змащується за допомогою герметика.


Отже, як виконується демонтаж:

  • Починається зі зняття екрану ванни. Зазвичай він тримається за допомогою кріплень і затискачів, які розташовані по верхньому краю і нижній частині.
  • Потім від'єднується вся сантехніка. Зрозуміло, що перед цим пунктом вода була перекрита, а залишки виллються в заздалегідь підготовлений тазик.
  • Видалення старого герметика.
  • Відключіть ванну. Вона повністю повинна відійти від стіни. Тільки потім відсувайте її. Ванни з каркасом кріпляться зазвичай саморізами, розташованими по кутах, або герметиком. Якщо ванна встановлена на подіумі, тоді її знімають невеликим розгойдування, поки вона легко не зрушиться з місця.
  • Простір, що звільнився прибираємо. Якщо потрібно, вирівняйте підлогу або викладіть його кахлем. До речі, правильно встановити ванну після укладання плитки.
  • Тепер безпосередньо процес установки нової сантехніки. Монтаж акрилової ванни проводиться різними способами: на каркас; на ніжки; на опору з цегли; на подіум; комбінований спосіб.

Далі розглянемо кожен спосіб кріплення ванни. Зазвичай варіант установки залежить від комплектації і ремонтних завдань у ванній кімнаті.



Установка акрилової ванни на каркас

Найбільш надійно - закріпити на каркас, який додається в комплекті. Зробити це відносно просто. Рекомендується почитати інструкцію, або почерпнути інформацію в інтернеті.

Отже, алгоритм наступний:

  • Нанести розмітку. Ставимо ванну догори дном таким чином, щоб вона щільно лежала. Прикладаємо вже складений каркас до неї і відзначаємо місця отворів для кріплення.

Установка акриловой ванны



Важливо! Каркас кріпиться не ближче ніж 17 см від краю дна ванни або центру зливного отвору.


  • Свердління. Зробіть отвори близько 6 мм. Потім прикріпіть каркас до ванни.

Важливо! Щоб не просвердлити дно наскрізь, слід зробити на свердло обмежувач: на зазначене місце сверління наклеюється звичайна ізострічка.


  • Кріплення ніжок - прикручуються за допомогою контргайок. Потім потрібно постаратися підігнати їх на однакову висоту.
  • Вирівнювання - ставимо на місце ванну з каркасом, щільно підсовуючи до стіни. Вона повинна стояти рівно - використовуйте рівень. Після чого відзначте, де борт ванни доторкається стіни і встановіть там кріплення.

Коли регулювання ускладнює облицювальна плитка, то борти ванни буквально підганяють під нижній край кромки керамічної обробки. Тобто, іншими словами, проводиться установка ванни під плитку.

Рідко коли потрібно поставити ванну під ухил до зливу. Якщо виникла така необхідність, то відрегулюйте ніжки з різницею в два сантиметри. Як правило, ухил вже є в конструкції ванни від виробника.

Заключний етап - стики ванни зі стіною. Стики обробляються силіконовим герметиком. Поверхня очищається і знежирюється спиртом. На стіни і борти акуратно наклеюється будівельний скотч, щоб силікон ліг рівно. Далі наноситься шар мильного розчину. Щоб перевірити герметичність, ванну наповнюють водою. Якщо все в порядку, то кріпиться декоративний екран.

стыки ванны со стенкой



Важливо! Рекомендована висота ванни не більше 65 см.


Працюючи з акрилом, кращим буде використання викрутки, а не шуруповерта. Не потрібно без необхідності міняти «рідні» елементи кріплення. В крайньому випадку заміні підлягає деталь, яка збігається з аналогом від заводу-виробника.


Установка акрилової ванни на цегляну основу

Якщо немає каркасу, ніжок або можливості їх використовувати, можна скористатися способом установки акрилової ванни на цегляну основу (подіум).


Установка акриловой ванны




  • На підготовлену площадку ставиться ванна і відзначається місце зливного отвору. Потрібно залишити зазор, щоб було підключення для зливу.
  • Далі викладається основа з цегли. Висота п'єдесталу близько половини цегли. Пам'ятаємо, що загальна висота 60-65 см щодо статі. Ми залишаємо «подушку» в 1-2 см між цегляною основою і дном ванни. Цей зазор потім заповнюють монтажною піною.
  • Далі способи на вибір:
    1. На цегляний подіум надягається кільце з вологостійкої фанери. Його висота буде дорівнює висоті шару монтажної піни.
    2. На п'єдестал кладуть дві високі металеві планки, які зроблять необхідний просвіт між дном і основою.
    3. Якщо у ванни попередньо були прикручені ніжки, то її встановлюють на готовий подіум, регулюючи потрібну висоту.

Зазор задувається монтажною піною. Якщо використовувався спосіб з фанерою, то прошарок потрібно накрити листом вологостійкої фанери такого ж розміру.

Далі: ванну встановлюють на основу і перевіряють її рівність стояння за допомогою рівня.


Важливо! Наповніть ванну водою відразу після заповнення зазору піною - це дасть усадку. Зливають воду після повного висихання піни: від 12 до 24 годин.


Заключний етап: підключення стоку. Для більшої надійності ванна кріпиться до стін за допомогою гачків і куточком.


Установка кутової акрилової ванни

Кутову акрилову ванну встановлюють, як і звичайну. Відрізняється лише розмір і каркас. Радимо прочитати інструкцію і рекомендації, зазначені вище.


Установка угловой акриловой ванны


Один з важливих порад: обов'язково перевірте кут (рівність і градус), в якому планується встановити кутову ванну. Він повинен відповідати класичним 90 градусам. Якщо кут буде коливатися в цих межах, то ванна не стане до стіни. А це загрожує непридатністю кріпильних планок, пошкодженням стінок і швидкого виходу з експлуатації.


Установка акрилової ванни на ніжки

Установка акрилової ванни на ніжки - спосіб простий. Для цього не потрібно особливого набору обладнання та навичок. Зібрати і поставити ванну з опорними ніжками легко, якщо слідувати інструкції.


Установка акриловой ванны на ножки



Варто додати, якщо є необхідність в свердлінні днища, то краще використовувати свердло на повільних обертах. Процес кріплення на опорні ніжки складається з монтування ніжок та їх регулювання.

  • Монтування ніжок. По нижньому краю ванни, як правило, відзначають спеціальні місця - кріплення ніжок. Щоб зробити простіше процес, деякі фірми випускають моделі з готовими дірками. В іншому випадку, отвори доведеться робити самостійно. Як просвердлити правильно, дивіться в описі "Установка акрилової ванни на каркас".

Зрозуміло, що отвори для ніжок нікуди не зміщуються, інакше через нерівномірне навантаження втратиться стійкість.

  • Регулювання опор. У майже кожної ванни ніжки регулюються по висоті опори. Для початку ванну ставлять щільно до стіни. Виконуючи підкручування, регулюється стандартна висота ванній від статі - 60 см. Тепер встановлюємо будівельний рівень на бортики, щоб остаточно вирівняти по одній горизонтальною лінією. Відхилення не допускається. І щоб остаточно встановити акрилову ванну ніжки фіксують гайками.

Важливо враховувати, для надійності краще все таки кріпити ванну з трьох сторін на гачки (пластикові або металеві). Ці місця позначають заздалегідь і розміщують по всьому периметру на однаковій відстані. Гачки прикручують до облицювання.

Установка акрилової ванни на цегляні опори

Або як ще кажуть, на стовпчики. З такою конструкцією ванна буде стояти міцно, а обійдеться трохи дешевше, ніж вже зазначені види.

Підготуйте розчин, цеглу (10-12 шт.), Сталевий або алюмінієвий куточки, які повинні допомогти прикріпити ванну до стіни, і сантехнічний силікон - використовується для герметизації.

Установка акриловой ванной на кирпичные опоры



Отже, монтаж відбувається в такому алгоритмі:

  • Потрібно визначитися, де будуть розташовані майбутні 2-3 опори. На плановане місце рівно ставиться ванна і відзначається положення. Наприклад, це може бути центр і два краї. Стовпчики робляться будь-якої товщини. І пам'ятаємо, що висота установки акрилової ванни не більше і не менше 60 см. Для роботи підійде готовий кладочний склад з клеєм або розчин в пропорції цементу і піску 1: 3.


Важливо! Під час укладання цегляних опор перевіряйте горизонтальний рівень, щоб не отримати перекосу ванни.


  • Цегляна кладка вимагає висихання - за нормою термін близько 12-24 годин.
  • По закінченню цього часу, виконується підключення сифона. Ванну ставлять на готові опори, щільно притискаючи до стіни, де відзначають мітки за рівнем бортів: на зазначені місця прикріпіть куточок. Обробіть його силіконовим герметиком.
  • Далі деякі фахівці радять робити так: по площі днища наноситься монтажна піна. Це зберігає тепло, знижує резонанс і зменшить ймовірність подряпати поверхню. Щоб піна не «підняла» ванну, її заповнюють водою. А можна скористатися іншим способом: встановити ванну на шар цементу. Вибір за вами.
  • Залишилося закріпити акрилову ванну. Поставте ванну на стовпчики. З'єднайте борти з куточком і щільно притисніть. Обов'язково зніміть залишки силікону та розчину.


 закрепить акриловую ванну


Комбінований спосіб: каркас і цегла

Дуже поширений спосіб, коли монтаж акрилової ванни включає металевий каркас (з алюмінієвого профілю) і цегельний подіум. Отже, розглянемо, як проводиться установка акрилової ванни своїми руками.

З матеріалів будуть потрібні: цегла, металевий або алюмінієвий профіль, цементний розчин і ємність для нього, герметик з саморізами.

Якісна установка акрилової ванни своїми руками починається з позначення мітки висоти на стіні. Звідси вираховується висота цегляної кладки. Загальна висота ванни по можливості не повинна перевищувати 60-65 см.



Комбинированный способ



Установка ванни до стіни починається з кріплення профілю - це буде додаткова опора для ванни. Його розташовують по периметру всього бортика.

Потім черга створення цегляної основи. Як її зробити, читайте в попередньому розділі.

Комбінований спосіб вимагає точних розрахунків, щоб ванна правильно стала бортами на встановлений до цього профіль, а дно не діставало цегляної кладки.

Кріплять до стіни за допомогою герметика, який наносять на профіль. Він же є ущільнювачем, не допускає протікання.

P.S. Якщо сумніваєтеся в своїх силах, довірте монтаж акрилової ванни фахівцям порталу www.bobry.ua- наші досвідчені майстри не підведуть!

04.06.19
Переглядів: 5647