Теплі стіни та підлога – альтернатива радіаторному опаленню

Теплі стіни та підлога – альтернатива радіаторному опаленню

Під час будівництва приватних будинків, офісних та промислових об‘єктів все частіше проектують опалення теплими підлогами та стінами. Теплі стіни використовують у приміщеннях з паркетом та матеріалами, що не підходять для теплої підлоги.

 

Таке рішення дозволяє зробити внутрішній клімат більш комфортним та економічним за рахунок низькотемпературних режимів опалювальних систем. Адже за допомогою правильних підрахунків і монтажу системи, різниця між температурою теплоносія (мах 40 С) і температурою повітря у приміщенні не перевищує 20 градусів. Це означає, що котел або інше джерело тепла може працювати у діапазоні 30-50 градусів, не вище (за умови, якщо в будинку мінімізовані тепловтрати). Все залежить від зовнішніх кліматичних умов. Системи теплих підлог і стін ідеальні у комбінації з тепловим насосом, як джерелом тепла, максимальна температура теплоносія якого не вище 50 С.

Гідравлічні системи працюють не лише на обігрів у холодну пору року, але, у стінах та стелях охолоджують під час спеки. При цьому використовуються практично дармові джерела прохолоди: вода з колодязя чи свердловини, низька температура ґрунту на глибині більше одного метра. Труби, прокладені у цих місцях, є холодообмінником. Отже, взимку працює котел або теплонасос, а влітку – той самий тепловий насос або інша система охолодження.

 

Особливості монтажу

 

Гідравлічна (водяна) тепла підлога потребує прокладання труб на теплоізоляцію під чисту стяжку. В результаті це виглядає ніби «пиріг» висотою приблизно 7 см (виключення – труби мікро 9 мм):

 

  • Теплоізоляція (в ідеалі екструдирований полістирол): на першому поверсі чи балконі – від 5 см; на другому поверсі і вище – від 2 см.
  • Демпферна стрічка (ізоляція і компенсуючий шов) – укладають по периметру вздовж стін, а також на великих площах як компенсуючий шов.
  • Укладка на ізоляцію труб діаметром 16 мм і більше (залежить від площі обігріву). Популярний та ефективний спосіб укладання – у формі спіралі. Для труб діаметром 16-17 мм крок укладки 10-15 см, а довжина одного контуру – до 80 м.
  • Висота стяжки підлоги для труб 16-17 мм повинна бути мінімум 3,5 см і не більше 7 см над трубою. У розчин для стяжки обов‘язково слід додати пластифікатор або інший подібний засіб для еластичності під час температурних розширень.
  • Укладка плитки або інших матеріалів, що підходять для теплих підлог.

 

Важливо: на стадії розробки проекту дверей, вікон та інших елементів, ви маєте взяти до уваги висоту «пирога» теплої підлоги.

 

У середньому площа теплої підлоги дорівнює площі приміщення, що обігрівається. Точність розрахунків залежать від тепловтрат будинку, кроку укладки та діаметру труб.

 

Також потрібно виділити приміщення для колектору та насосно-змішувальної групи. Якщо мова йде про квартиру у багатоповерхівці з центральним опаленням, то не усюди рішення з теплою водною підлогою реальне. Пам‘ятайте, вам доведеться знімати стяжку для монтажу.

На відміну від гідравлічних (водяних) теплих підлог, електричні не потребують товстого прошарку стяжки. Більш того плівочну електричну підлогу можна вкладати прямо під плитку. Її використовують у квартирах як допоміжне джерело опалення у санвузлах та скляних балконах.

Електрична тепла підлога первісно дешевша за матеріалами та монтажними роботами. Але у процесі експлуатації перевагу надають гідравлічній підлозі, оскільки вона більш універсальна у виборі джерел тепла і не випромінює електромагнітні хвилі. Та, як зазначено вище, гідравлику у стелях та стінах можна експлуатувати влітку. І не забувайте, що теплі підлоги у комбінації з радіаторним опаленням ніхто не відміняв!

 

Тепер ви знаєте головне про теплі підлоги і стіни. Залишилося знайти класного майстра на нашому порталі! Для цього скористайтеся функцією пошуку! Щасти вам!

14.11.16
Переглядів: 1162