Теплоізоляція горища і даху: особливості монтажу

 Теплоізоляція горища і даху: особливості монтажу

Є дві причини, за якими домовласники хочуть зробити свої будинки більш «зеленими»: одні люди прагнуть економити природні ресурси, так як хочуть захистити навколишнє середовище, інші ж роблять головний акцент на економії власних коштів. На щастя, ці два стремління не є взаємовиключаючими - ви можете одночасно дбати про навколишнє середовище і економити свої гроші. Один із способів стати ближчим до досягнення обох цілей - це забезпечити хорошу теплоізоляцію і вентиляцію даху та горища.


Тепле повітря завжди піднімається вгору, і це означає, що саме через верхню частину будинку виходить велика частина тепла. Це особливо вірно, якщо у вас нема якісної ізоляції. Щоб ваш будинок був максимально комфортним, а втрати тепла і рахунки за опалення були мінімальними, необхідно покращити ізоляцію.


Якщо прийняти рішення про те, що ізоляцію даху і горища необхідно поліпшити, легко, то визначити, який тип ізоляції використовувати, і куди саме її наносити - трохи складніше.


Теплоізоляція горища

Найпростіший і найефективніший спосіб поліпшити ізоляцію в вашому домі - це утеплити горище. Однак, важливо правильно вибрати тип ізоляції і спосіб її нанесення.

  • Між балками


Якщо у вас необроблений простір горища, то найкращою областю для нанесення ізоляційного матеріалу буде простір між стельовими балками. При цьому простір між кроквами залишиться неізольованим. Такий спосіб утеплення забезпечує максимальний повітряний потік через горище, але зберігає житловий простір захищеними від тепловтрат.

Найчастіше проміжки між балками заповнюються вдувною скловолоконною ізоляцією. Для тих, хто хоче утеплити горище самостійно, гарною альтернативою може стати ватин зі скловолокна: з ним легше працювати і спеціального обладнання НЕ потрібно.

  • Між кроквами


Якщо обробка горища повністю завершена, то ізоляцію найкраще прокласти між кроквами. Однак перед нанесенням ізоляційного матеріалу важливо продумати можливість циркуляції повітря, щоб будинок міг «дихати». Коли теплоізоляція щільно прилягає до нижньої частини настилу даху, повітря не може циркулювати, що загрожує серйозними проблемами. Щоб не допустить цього, встановіть перегородки, які створять невеликий порожній простір між шаром ізоляції і настилом даху. Так нагріте повітря зможе вільно виходити через вентиляційний отвір в даху.


Теплоізоляція даху

Утеплити дах, коли горище повністю оброблене, можливо тільки в разі його заміни. Теплоізоляція даху дозволяє створити додатковий ізолюючий бар'єр між металом зверху і горищем знизу, щоб запобігти зайвий нагрів горищного простору влітку і проникнення холоду взимку. Для цього поверх настилу даху встановлюється шар полістиролу, на який укладається ще один шар настилу.

Якщо ви плануєте заміняти дах, подумайте про те, щоб встановити теплоізоляцію при його монтажі. Так ви забезпечите собі більш комфортний житловий простір як в жарку, так і в холодну погоду, і зможете заощадити гроші, знизити витрати природних ресурсів і підвищити продажну вартість вашого будинку.

05.06.20
Переглядів: 674