​Страшенно розумний... будинок!

​Страшенно розумний... будинок!


Закрити від спекотного сонця вікна, включити опалення, полити газон або відповісти по домофону, коли вас немає вдома, – ці та багато інших функцій об'єднані в систему, управління якою відбувається як правило з єдиного гаджета і зветься “розумним будинком”. Якими корисностями «наповнити» своє помешкання – кожен господар вибирає для себе сам. Головне розуміти, що це не просто іграшка, а зручність, економія та безпека. Тому варто одразу «відсіяти» функції, якими награвшись, у подальшому користуватися ніхто не буде.


В ідеалі обов'язки для “розумного будинку” (або “розумної квартири”) бажано продумати заздалегідь, щоб закласти інженерні системи, проводку, керуючі панелі ще на етапі ремонту або будівництва. Адже у готовому приміщенні прокладати дроти вже неможливо. Хоча багато функцій не вимагають брудних і руйнівних будівельних робіт, тому що мають бездротове рішення.


Саме управління системою відбувається через спеціальний додаток в смартфоні, планшеті, ПК чи за допомогою сенсорної панелі, голосу. І звичайно за наявності Інтернету або телефону (дзвінок, смс). Головним елементом, центром і мозком «розумного будинку» є контролер. Саме він віддалено отримує і «виконує» накази, передаючи їх на прилади, побутову техніку та інші пристрої, об'єднані в одну інтелектуальну мережу. Є її аналог – розподілена система: це коли «мізки» розподілені по всіх пристроях і, отже, вони незалежні один від одного. Така система вважається надійною в процесі експлуатації.


Єдиний мінус «розумного будинку» – при відсутності електрики керувати ним неможливо. У таких випадках більшість заміських будинків мають свої невеликі джерела живлення. У квартирах такі казуси трапляються рідше. Але щоб мінімізувати незручності, програмуються спеціальні сценарії саме на випадок відключення електроенергії.


Встановити систему «розумний будинок» можна звернувшись за допомогою в спеціалізовані компанії. Або ж цілком реально зібрати самостійно з бажаних функцій. Для цього буде потрібно певна технічна підготовка.


Отже, що можна отримати від «розумного будинку». Найпопулярніші функції поділені за кількома видами:

- Безпека. Вона включає датчики руху (у разі несанкціонованого проникнення, система сповіщає вас і/або службу безпеки), систему відеоспостереження, а також IP-домофон (знати, хто прийшов, поспілкуватися з відвідувачем і/або відчинити йому двері можна перебуваючи поза домом). Сюди ж відносяться протиаварійні датчики, наприклад, витоку води (відбувається оповіщення та перекриття подачі води до квартири) або газу.


- Клімат контроль. Робота за заданим графіком або дистанційне керування (наприклад, по дорозі додому) кондиціонером, опаленням, теплою підлогою, а також автоматичне регулювання температури всередині приміщення (можливість створення різних кліматичних зон в різних кімнатах). Це не просто зручні функції, а й економія на споживанні ресурсів.


- Освітлення. Джерела і датчики об'єднані в єдиний комплекс. З однієї панелі або дистанційно відбувається управління світлом всього будинку (квартири) і, навіть, ділянки. Інтенсивність штучного освітлення регулюється в залежності від природного за допомогою тіньових датчиків. Питання невимкненого вдома світла знімається раз і назавжди. Так само як і питання одночасного освітлення всього будинку (квартири) – завдяки датчикам присутності світло горить лише там, де знаходяться люди.


- Системи автоматизації. Сюди входять – відкриття (закриття) штор, дверей, воріт, управління побутовою технікою, робота вуличного поливу дистанційно або у заданому режимі. А аудіо- і відеосистема дозволить безперешкодно слухати музику або дивитися відео на будь-якому екрані в будинку.


Незважаючи на витратну складову систем «розумного будинку» на виході все одно отримуємо комфорт, контроль над будинком і відносний спокій, а ще - економію електроенергії та підвищений рівень безпеки.

09.08.17
Переглядів: 1459