Самостійне підключення посудомийної машини

 Самостійне підключення посудомийної машини

Зміст:

Лідируючі позиції на ринку побутової техніки міцно займають посудомийні машини. Це не просто функціональний, але і гігієнічний, економічний і швидкий варіант вирішити питання брудного посуду. Якщо етапи вибору виробника, моделей, розміри і покупка вже пройдені, переходимо до теми: установка посудомийної машини своїми руками.

Самостійно встановити посудомийну машину може знадобитися абсолютно раптово, наприклад: на дачі, бабусі в селі або ви захочете обійтися без допомоги фахівця. Тому серед інших статей, наша допоможе розібратися в темі.


Важливо!

Перш ніж почати монтаж посудомийної машини, обов'язково вивчіть інструкцію. Деякі моделі можуть мати певні особливості, які потрібно враховувати.



Вибір місця установки посудомийної машини

Існують різного виду посудомийки: вбудована, частково вбудована і окремостояча. Оскільки в побуті популярний перший вид, про нього і піде мова.


Важливо!

Необхідно передбачити, де будуть відводи зливу, подачі води та електрики. Найбільш зручне місце під раковиною (за технікою, збоку, далі від мийки буде відсутній нормальний доступ).


Будь-який кухонний гарнітур передбачає стандартну нішу - шириною 45 або 60 см. Якщо мова йде про вже наявні кухонні меблі, з особливими фасадами або нестандартними розмірами, то бажане місце для пристрою слід заздалегідь переміряти і в разі необхідності переобладнати: залишити бічні стінки і фасадні двері, задню стінку знімають зовсім. Бажано перевірити чи одного типу кріплення в кухонній ніші і моделі посудомийки.

Зазвичай машину встановлюють в нижньому ряду тумб, там, де мийка. Чим ближче до труби, тим технічно легше її підключити. Максимальна відстань до каналізації - півтора метра (є ризик виходу з ладу насосу і слабкого тиску води).

Чим ближче до розетки, тим простіше підключення посудомийної машини до електромережі.

Не рекомендується установка посудомийки біля радіатора, холодильника, духовок, під варильною поверхнею та іншими великими тепловими приладами. А також не бажано встановлювати посудомийку дуже близько до стіни - щоб уникнути перегину труб.


Примітка:

Модель настільного типу (її встановлюють на стільниці) вибирають рідше, якщо меблі ніяк не підходять, переробити їх не можливо і немає іншого місця. Є невеликі плюси - можна не морочитися із зливною системою (шланг фіксується в раковину і вода йде самопливом); не потрібно міняти сифон; знадобиться тільки одна євророзетка із заземленням; у процесу роботи зливного насоса спадає навантаження.


У частково вбудованих моделях панель управління і дверцята відкриті. Бічні частини закриваються меблевим фасадом. Існують різноманітні відтінки і кольори дизайнерських рішень.


Підводка до електромережі

Тут є особливості, через які знадобиться допомога електрика.

Звичайна розетка:

Правильно підключати посудомийку необхідно тільки до євророзетки з надійним заземленням. Тому, якщо в місці приєднання стоїть стара «радянська» електрична розетка, необхідно зробити заміну - цим займаються тільки електрики. Це важливий елемент безпеки. Багатоквартирні будинки зараз обладнують захисним зануленням (заземлення підключають до глухої нейтралі).


Додаткова розетка:

Ви напевно помітили, що довжина електропроводу у посудомийної машини коротка. Тому що безпосередньо посудомийку до електромережі не підключають. А під'єднують за допомогою додаткової розетки. Вона живиться через відведення від основної через автомат-розмикач. Проводити додаткову розетку повинен тільки фахівець. І тільки після перевірки цих етапів, можна приступати до роботи своїми силами.

Зазвичай, коли виконується ремонт, серед переліку обов'язкових послуг майстер-електрик робить монтаж додаткової розетки. Якщо такої немає, доведеться починати роботу з виклику фахівця, який заодно перевірить і всю мережу.


Інструмент, який знадобиться

Основними інструментами, які знадобляться в процесі робіт, будуть пасатижі (розвідний ключ), дриль і викрутка. Також радимо запастися рівнем, ізолентою, якщо будете працювати пасатижами (щоб не дряпати різьбові деталі), гідрозахисною ФУМ-стрічкою (ПВХ використовувати не рекомендується - з часом зсихається і можна отримати витік).


Важливо!

Прочитайте зміст інструкції - кожна модель має відмінну технічну документацію.


Разом з цим:

  • Стічний сифон і штуцер.
  • Трійник з різьбою 3/4 дюйма. Пам'ятаємо, для матеріалу трійника підходять латунь, бронза або металопластик.
  • Фільтр грубої очистки води. З ним техніка відпрацює набагато довше. У нашому випадку якість української води сильно кульгає.
  • Кульовий запірний кран. Для крана можна вибирати будь-який з можливих матеріалів, крім силуміну.
  • Хенка, якщо посудомийка стоїть далеко від мийки і довжини штатної під'єднувальні трубки не вистачає.


Підключення посудомийної машини до водопроводу

Сток

Щоб підключити посудомийну машину до стоку слід стічний шланг просто натягнути на штуцер. Обов'язково пам'ятаємо про верхній перегин (він не дасть воді з мийки потрапити в машинку) і нижнє коліно (його потрібно робити глибше, а його вигин коротше).

подключение посудомойки к стоку

Або ж в сифон раковини з відведенням для підключення зливного шланга. У конструкції сифона все передбачено, в тому числі, щоб вода з раковини не затікала в зливний шланг, висота його рівня, відсутність «самозливу».

Часто серед деяких порад зустрічається рекомендація виведення зливного шланга просто в раковину. Робити так не потрібно, тому що:

  • Шланг може вислизнути і вода поллється на підлогу.
  • Насос машини буде працювати в режимі перевантаження, постійно прокачувати стік високо. І прилад зламається.

Вода

Посудомийку не підключають до гарячої води. По-перше, це не економно. Гаряча вода дорожче електроенергії. А по-друге, її якість набагато гірше холодної, і для використання не підходить.

Схема

Сама схема підключення посудомийної машини виглядає так:

  • Починаємо з перекриття подачі води.
  • Від труби від'єднується Хенка (шланг з холодною водою) кухонного змішувача. Забирається колишня гідроізоляція.
  • До труби кріпимо трійник, далі черга підключення змішувача, фільтра, кульового крана і Хенки посудомийки. Різьбові стики ізолюються ФУМ-стрічкою, яку потрібно намотувати в 10-15 шарів по різьбі. Якщо в комплекті є ущільнювальна гумка, то ФУМ-стрічки не потрібно.
  • Перевірка, чи закритий кульової кран.
  • Перевірка з'єднань на протікання. Подаємо воду і бачимо, тече чи ні. Потім, в тестовому режимі включаємо саму машинку. Якщо все в порядку, залишаємо запірний кран відкритим.

подключения посудомоечной машины

Установка фасаду на посудомийну машину

Тут пам'ятаємо, що деякі фасади регулюються по висоті підкручуванням ніжок і перевіряються рівнем.


Важливо!

При регулюванні ніжок, за інструкцією, прилад піднімають до максимуму так, щоб зверху між ним і стільницею не залишилося щілин.


Посудомийну машину ставлять в нішу і регулюють положення. Міряють відстань, відзначають отвори і свердлять. Отвори для ручки дверцят краще просвердлити з лицьового боку. Прикрутіть кріплення і зафіксуйте фасад згідно з інструкцією.

Установка фасада на посудомоечную машину



Важливо!

Захистіть зворотну сторону стільниці від впливу гарячої пари, наклеївши на ту ділянку металізовану плівку.


Але якщо немає впевненості в своїх силах, і не знаєте, як підключити посудомийну машину, краще зверніться до професіоналів - наш сайт bobry.ua має великий вибір сантехніків, які допоможуть в установці вбудованої посудомийної машини. Ну, а електрики зроблять додаткову розетку якісно та швидко.



14.05.19
Переглядів: 2123