Римські штори: переваги та особливості монтажу та догляду

 Римські штори: переваги та особливості монтажу та догляду

Римські штори - дуже практична і естетична альтернатива звичайним портьєрами або тюлю. Вони трохи нагадують вітрило на старовинних парусних суднах, так як піднімаються і опускаються уздовж віконного прорізу приблизно за тим же принципом. Зрозуміло, сучасні варіації будуть набагато простішими в установці, зручними в управлінні і різноманітними за своїм дизайном.

Головні переваги

Римські штори на вікна мають безліч переваг:


  • економія тканини, так як використовується відріз, що дорівнює ширині вікна, без додаткових драпіровок і складок;
  • економія простору біля вікна, так як штора кріпиться безпосередньо до стулки або відразу ж над віконним отвором;
  • простота в монтажі, зручність в управлінні (піднімаються і опускаються завдяки шнурівці), легкість в догляді (можна прати і прасувати, відкріпивши від карниза);
  • практичність - мінімум тканини збирає менше пилу, щільність полотна затримує і сонячне світло, і холод, здатний проникати через вікно;
  • різноманітність дизайнів, що дозволяє використовувати полотно різної щільності, структури і забарвлень для різних приміщень.


Особливості конструкції і монтажу

Штора являє собою відріз полотна шириною в віконний проріз. Тканина кріпиться за верхню частину за допомогою спеціальної планки, яка прикручується до стулки або до стіни над вікном. По всій довжині є спеціальні вставки для шнура. А вже з його допомогою полотно збирається вгору в складки.

У нижній край тканини зазвичай вшита утяжеляющая планка, щоб штора не рухалася від протягу. Римські штори можуть бути підняті або опущені повністю або наполовину, а тканина з різною щільністю створить потрібний світловий режим в будь-якому приміщенні.

Вибір того, як і де кріпити римські штори, залежить від бажання власника мати підвіконня у вільному доступі або ж приховати недоліки віконного отвору (подряпини, нерівні укоси) за єдиним полотном. Через рухливості віконних механізмів потрібно робити стільки кріплень, скільки секцій буде зашторені. Якщо мета полягає в тому, щоб повісити велику цільну шторку, робити це рекомендується трохи вище віконного прорізу або на стелю.


Догляд за римськими шторами

Хімчистка натуральних штор - кращий варіант догляду за цим предметом інтер'єру, якщо Ви хочете зберегти їх в первозданному вигляді якомога довше. В такому випадку штори не деформуються, зберігають свій колір і фактуру, адже фахівці з хімчистці штор, завдяки своєму досвіду та професіоналізму, зможуть підібрати правильні засоби і технологію очищення, враховуючи тип тканини і рівень її забруднення.

Уникнути очищення римських штор Вам точно не вдасться, якщо ви хочете щоб їх вигляд радував око. Адже тканини в інтер'єрі здатні вбирати неприємні запахи, накопичувати на поверхні пил і забруднення, а на кухні це можуть бути навіть краплі жиру і інші складні плями. Крім візуально неприємного видовища, накопичення пилу в предметах інтер'єру шкідливо для дихання, особливо у астматиків.

Спроба почистити римські штори в домашніх умовах мало того що може стати вельми трудомісткою справою, але ще і здатна необоротно зіпсувати штору, включаючи усадку і деформацію. Крім того, фахівці хімчистки не тільки приведуть Ваші штори в порядок, але також беруть на себе зняття та установку виробу, що підлягає очищенню.


Критерії вибору

Щоб грамотно підібрати потрібний варіант, необхідно знати деякі нюанси і основні різновиди римських штор.

  1. Найчастіше для легких напівпрозорих полотен використовується для підняття звичайний шнур. Для більш важких гобеленових або оксамитових тканин застосовуються ланцюжка і ротори. Можуть використовуватися і обидва варіанти, якщо в конструкції застосовується кілька різних за структурою тканин.
  2. Складки можуть розташовуватися по-різному в залежності від дизайну. Класичний варіант - накладення складок одна на іншу рівномірно. Каскадний - складки збільшуються, утворюючи ефектні фалди. Штори можуть бути і безкаркасними, зшитими без ребер жорсткості і збираються з боків зав'язками.
  3. Тканина потрібно підбирати в залежності від приміщення. Кімнати на південній стороні вимагають надійного захисту від сонця. Також щільне полотно варто віддати перевагу для спальні або дитячої - воно ще й добре затримує шум. Для вітальні і кухні можна вибирати більш легкі нещільні тканини з різними принтами і малюнками.
  4. Для металопластикових вікон краще вибирати тип кріплення, що встановлюється над віконним отвором. Він монтується в стіну, а не в стулку вікна, таким чином, герметичність склопакета не порушується.
04.06.20
Переглядів: 659