Діспоузер

Діспоузер

Чи потрібен вам діспоузер (або подрібнювач харчових відходів)?

Аби дізнатися це, пройдіть невеликий тест. Дайте відповідь на такі запитання:

  • Чи маєте ви кухню?
  • Чи виносите ви сміття частіше одного разу на два дні?
  • Доводиться вам готувати їжу для себе або своєї родини?

Якщо ви відповіли “Так” хоча б на одне із запитань, вітаємо – вам потрібен діспоузер!

Тепер наступний крок. Якщо ви наважилися на купівлю цього девайсу, то маєте знати, запам’ятати і сповістити своїх близьких – ніяких гострих ножів у подрібнювачі побутових відходів не передбачено. У всіх конструкціях діспоузерів функцію подрібнення виконують спеціальні диски (ще їх називають кулоками). Розташовані вони набагато нижче в отворі мийки, ніж здається. Тому, аби торкнутися цих елементів, доведеться глибоко занурити руку. А на майбутнє – аби сторонні предмети не потрапили у зливний отвір, накриваємо його спеціальною заглушкою (йде у комплекті) або звичайною сіткою.

Наступний момент – діспоузер габаритний девайс, що займає достатньо багато простору під мийкою (уявіть собі прікріплений прилад розміром усередньому 20 на 30 см). Отже, продумайте заздалегідь, як розмістити смітник, побутову хімію, ганчірки, фільтри для води і все інше, що зазвичай зберігають у шафці під мийкою. Не буде зайвим нагадати про наявність розетки. І ще один важливий нюанс – кут зливу. Небажано мати практично пологу трубу. Подрібнювач процюватиме, але можуть виникати періодичні засмічення та неприємний запах. Цього легко позбавитися, але краще уникати. До речі, про запах. Під час експлуатації девайс самоочищується. Неприємний запах прибирається шляхом більш ретельного змивання або занурення у зливний отвір будь-якого цитрусового фрукту, льду, невеликої кількості соди.

Якщо ви знайшли або маєте місце під діспоузер, тоді обирайте прилад. Виробників багато. Тут вже справа смаку та можливостей гаманця. Головне пам’ятати – чим більша потужність, тим краще він працюватиме. На рівень шуму можете не зважати – вони всі приблизно однаково працюють, приміром, як пральна машинка у режимі віджиму. Уявили? Страшенно гучно не буде. Тим паче, що діспоузер працює не так довго.

Єдине, на що “бобри” акцентують вашу увагу, як споживача – це гарантійне або післягарантійне обслуговування. Дуже важливий нюанс. Випадково або ні, може трапитися поломка. Наприклад, виробники з гарною або дуже гарною репутацією просто замінюють прилад, що зламався, на новий, без мороки із ремонтом. Обираючи діспоузер, обов’язково уточнюйте умови гарантії та обслуговування.

Отже, діспоузер придбали. Встановити його можна двома способами. Перший – скористатися послугами майстра (знайдете на нашому порталі) або магазину, де придбали товар. Другий – подивитися відповідне відео на нашому каналі https://www.youtube.com/watch?v=HvPbBhboJWY і зробити це самому.

Відтепер, як щасливий власник подрібнювача побутових відходів, ви знаєте, що сміття можно виносити значно рідше, бо його стало менше. Плюс деяка екологічність та невеличке сортування сміття.

Як ми користуємося подрібнювачем:

  1. Вмикаємо холодну воду (по-перше, це дешевше, а по-друге, виробники стверджують, що холодна струя охолоджує двигун під час роботи).
  2. Натискаємо кнопку – вона і “Вмик”, і “Вимик”.
  3. Харчові відходи, що знаходяться у мийці, просуваємо до зливного отвору. Робимо це руками або спеціальним товкачем, що є в комплекті.
  4. За звуком роботи діспоузера розуміємо, що він весь матеріал поглинув та переробив, вимикаємо пристрій, ще декілька секунд зливаємо воду (аби залишки субстанції пройшли далі по трубам і не видавали неприємного запаху) і вимикаємо воду.
  5. Йдемо по своїм справам.

Звичайно у кожній інструкції вказано, що є предметом подрібнення. Та ми вирішили нагадати:

  • Овочи, фрукти та їхні залишки, очистки, шкірка
  • Скибки арбуза та дині
  • Риба (голова, кістки), креветки
  • Залишки їжі – крупи, макарони, хліб, гриби
  • Шкарлупа яєчна

Не кидаємо:

  • М’ясні шкірку, жили, кістки
  • Пакетики чаю
  • Кукурудзяні початки
  • Фруктові кісточки
  • Шкірку банана (вона “розмазується” по стінках і подрібненню не підлягає)
  • Лушпиння цибулі (у великій кількості)
  • Неорганічні відходи типу фольги, ниток, поліетилену та ін.
  • Не рекомендують лити окріп, жир, зливати масло

І наостанок: Перший подрібнювач винайшов американський архітектор Джон Хаммес. Цим приладом він зміг полегшити своїй дружині роботу на кухні. Сталося це у 1927 році. А через десять років компанія Хаммеса продала 50 перших діспоузерів. Наприкінці 40-х рр. минулого сторіччя подрібнювачі стали найпопулярнішими приладами серед побутової техніки.

08.03.17
Переглядів: 2041