Сам собі виконроб, або шпаргалка для тих, хто в не темі

Сам собі виконроб,  або шпаргалка для тих, хто в не темі

Послідовність виконання ремонтно-будівельних робіт – це дууууже важливі знання, що суттєво економлять гроші, зберігають у відносному покої нерви і не витрачають зайвий час. Знаючи порядок дій, шанси уникнути переробок зростають, як мінімум, вдвічі. Ми спеціально підготували шпаргалку саме для тих, хто не в темі або плутає послідовність, з якою потрібно запрошувати спеціалістів до себе.

 

Ремарка: будь-який ремонт/будівництво розпочинають з розробки проекту, дизайнерського рішення (бажано з візуалізацією) та калькуляції (будьте готові “накинути” до кінцевої суми 20-30%). Помилково вважати, що кількість спеців на один метр квадратний позитивно впливає на швидкість ремонту/будівництва. У багатьох випадках вони лише заважають один одному. Також не треба квапитися, щоб завезти на об’єкт одразу всі матеріали для всіх робітників. Залиште майстрам простір для роботи (у прямому значенні) та доставляйте їх для робіт, що проводяться саме зараз.

 

Якщо мова йде про будівництво будинку, то:

  • Пам’ятаємо про геодезію, планування ділянки (земляні роботи), прокладання зовнішніх інженерних мереж (каналізація, водопостачання, електрика).
  • Обов’язково заздалегідь визначте розташування септика (тобто вигрібної ями) – суттєво важливо, щоб до нього легко зміг під’їхати обслуговуючий спецтранспорт.
  • Ще на стадії закладки фундаменту обов’язково позначте всі технічні отвори для труб (водопровід, каналізація) та інших мереж. А сам фундамент бажано гідроізолювати та утеплити, особливо, якщо за планом буде цокольне приміщення.
  • Після того, як вигнали коробку, на будмайданчику з’являються специ з кровельних робіт, встановлення вікон та вхідних дверей. Не зайвим буде нагадати, що всі ці майстри є на нашому порталі. Але повертаємося до головної теми.

 

Далі послідовність робіт у будинку та у квартирі співпадають. Отже, запам’ятовуємо.

 

1. Сантехніки та електрики завжди заходять на будівництво/ремонт першими! Вони ж і виходять останніми! Тож їх ви запрошуєте до себе в першу чергу. Пара сантехнік-електрик може працювати одночасно, вони не заважають один одному. Їхній тандем мінімізує часті випадки, коли сантехнік під час штроб перебиває електричний провід (кабель пролягає там, де має проходити труба води чи каналізації). Сантехнік та електрик попрацювали- розведення теплої підлоги, теплих стін, радіаторного опалення, каналізації та води готові!

 

Ремарка: важливо заздалегідь визначити, як розміщуватимуться сантехнічні прилади (унітази, біде, раковини, бойлер, пральна машина), меблі та їхні розміри. Для цього, як ми зазначали вище, і потрібні дизайнери – вони не лише гарних грошей коштують і красиві картинки вигадують, але й допомагають грамотно розмістити все необхідне: від розетки до вази. Необов’язково робити закупки всього інтер’єру кімнати, достатньо знати їхні технічні характеристики та параметри. Та сама картина і з електрикою – дизайнер заздалегідь позначить прохідні вимикачі світла, типи освітлення, розміщення розеток (чим більше, тим краще) та живлення по всім електроприладам (кондиціонери, чайник, пральна машинка, телевізор, модем тощо).

 

2. Коли розібралися з першим пунктом, запрошуємо на об’єкт фахівців з вентиляції та кондиціювання, а також центрального пилососу – популярний нині і зручний девайс, до речі.

3. Тепер черга дійшла до тріо у такому порядку: стіни (запрошуємо майстрів-штукатурів), підлога (робиться стяжка) та монтаж стелі, гіпсокартонні роботи. Але не плутати з натяжними стелями (вони монтуються на завершальному етапі ремонту)!

4. Оздоблювальні роботи. Знаходьте майстрів, які добре роблять шпаклювання, затирку стін та стелі на нашому порталі.

5. Якщо все йде за планом, то саме зараз треба укладати плитку або паркет з ламінатом. Тому що всі найбрудніші роботи вже завершено.

6. На цьому етапі накриваємо захистною плівкою, стрічкою чи папером всі цінні для вас предмети (вікна, підвіконня, підлогу) тому, що настав час клеїти шпалери або фарбувати стіни і стелю.

7. Поки триває оздоблення стін і стель, домовляйтеся про встановлення міжкімнатних дверей, плінтусів, карнизів.

8. І завершальний пункт – знову на порозі зустрічаємо стару знайому пару сантехнік-електрик. Вони встановлюють змішувачі, унітази, раковини, а також вимикачі, люстри, розетки та ін. Крапка.

 

Ми сподіваємося, що ця шпаргалка внесе у ваш ремонт/будівництво логічність, ясність та впорядкованість. А робітники та майстри, які чекають замовлень на нашому порталі, допоможуть зробити цей процес швидким та якісним!

27.10.16
Переглядів: 2046